Recept på Pepparkaksbollar
Mitt recept på goda och ganska nyttiga RAW Pepparkaksbollar. De här bollarna smakar ungefär som pepparkaksdeg och det vet jag att det är många som gillar, eller hur? Du gör dem enkelt i mixern på ett par minuter. De innehåller inget tillsatt socker utan sötman kommer från dadlar och kokosolja istället för smör. Garanterat ingen palmolja här.
RAW Pepparkaksbollar
- 16 dadlar
- 4 dl havregryn
- 1 dl hasselnötter
- 1 dl kokosflakes
- 1 rågad dl Vitaprana kokosolja
- 2 tsk pepparkakskryddor
- 1/2 dl Ingefärsshot (eller vatten)
- Raw Kakaopulver att rulla bollarna i
Så här gör du
Lägg alla ingredienser utom kokosolja och ingeförsshot (el. vatten) i mixern. Kör till en massa, du får röra lite ibland. Tillsätt kokosoljan och ingefärsshoten och kör till en massa. Ställ kallt en stund om det behövs. Forma till små bollar och rulla dem i en riktigt god kakao. Dina pepparkaksbollar är klara!
Nyttiga ingredienser
Kokosolja innehåller såväl vitaminer och mineraler, som antioxidanter och bra fettsyror. Jag använder gärna Vitapranas kokosolja som är prisvärd, bra och god. Kokosoljans fetter har goda effekter som ökar det goda kolesterolet (HDL) och minskar det dåliga (LDL). Läs mer om kokosolja i inläggen Kokosolja ger bra energi och Vitare tänder med Kokosolja.
Havregryn
Havregryn kan sänka kolesterolen eftersom det innehåller betaglukan, en vattenlöslig fiber. Havregryn innehåller också massor av magnesium, som kopplas ihop med god hjärthälsa. Magnesium främjar blodflödet och håller blodtrycket på en bra nivå vilket bidrar till att risken för hjärt- och kärlsjukdomar minskar. Läs mer om havregryn i inlägget Hypade Havregryn!
Kakao
Kakaobönan innehåller höga halter av flavonoider som är en antioxidant och motverkar fria radikaler i kroppen, en hel del finns kvar i det processade kakaopulvret men långt ifrån allt. Flavonoider har en bitter och kanske inte alltid önskvärd smak och processas därför bort mer eller mindre. Rent kakaopulver innehåller mest och mjölkchoklad minst. Just den flavonoid som kakao innehåller sägs kunna förbättra minnet.
Raw kakaopulver
Great Earths Raw kakaopulver är inte upphettat över 42 grader till skillnad mot vanligt kakaopulver som rostas. Det är supergott och har en fin och fyllig chokladsmak! Kakaopulver är Kakaonibs som malts till kakaopasta och därefter har man kallpressat massan och tagit bort kakaosmöret. Använd som vanligt kakaopulver.
Hasselnötter
Hasselnötter är rika på antioxidanter, magnesium och fibrer . De har även ett högt innehåll av E-vitamin och folat. Sen är ju hasselnötter väldigt väldigt gott!
Dadlar ger snabb energi och är mycket söta men om du jämför med vitt rafinerat socker så får du en hel del fördelar och nyttigheter om du istället för det vita sockret väljer att söta med dadlar. Vitt socker innehåller inga näringsämnen, vitaminer eller mineraler och är inget våra kroppar behöver. Dadlar är rika på B-vitamin, kalium, magnesium och järn.
Recept på fler RAW bollar
RAW bollar med olika smak är lätta att göra och går att variera med olika smaker. På bloggen finns flera goda recept Schweizernötbollarmed choklad och hasselnöt är en av mina absoluta favoriter och lingonbollarna är väldigt juliga och passar bra just nu (BILD).
Recept på Ingefärsshot
Pepparkaksbollarna innehåller ingefärsshot som ger lite extra smak och krydda, den går att ersätta med vatten. Annars hittar du det superenkla receptet här.
Nyttiga RAW bollar?
Det här med vad som är nyttigt… alltså rawbollar som de här gjorda på dadlar och kokosolja istället för socker och smör blir liiiite nyttigare eftersom dadlar innehåller lite mer näring än socker som inte innehåller något alls. Kokosolja VS smör är en annan historia. Men kalorimässigt är det same same. Jämfört med industritillverkade kakor är de här bollarna ”nyttigare”, de innehåller ju även en hel del väldigt bra ingredienser som nötter och havre. Men de innehåller fortfarande ganska många kalorier och socker från dadlarna, tänk på det.