Vad är ansträngningsinkontinens?
Att vara ansträngningsinkontinent innebär att man läcker urin när man anstränger sig som t.ex. vid träning med hopp, löpning, tunga lyft men också i vardagen med skratt, hosta, nysningar och en kortare språngmarsch till bussen. Läs mer om ansträngningsinkontinens i inlägget ”Hjälp jag kissar på mig”.
Vad beror ansträngningsinkontinens på?
Det kan bero på flera olika saker men en försvagad bäckenbotten pga graviditet och förlossning är vanligt. Problemen kan också förvärras eller debutera i klimakteriet då även de lägre hormonnivåerna i kroppen påverkar hållfastheten i vävnader och ligament. Inkontinens kan också bero på ett ärftligt fel eller en skada t.ex.
Vad kan du själv göra för att påverka?
Knipövningar är det första du ska fokusera på, att hitta det rätta knipet och se om du kan stärka din bäckenbotten. Och sluta inte träna bara för att du läcker, det är så vanligt och medför en hel rad av andra hälsoproblem i förlängningen.
GRATIS – Du får ett 35 min Core & Bäckenbottenpass
Du hittar mitt Core & Bäckenbotten pass helt gratis på Träning 40+ Online. I passet jobbar vi framförallt med att hitta och stärka de inre magmusklerna och muskulaturen i bäckenbotten. En stark core och bäckenbotten hjälper dig att t.ex. lyfta rätt och förhindra läckage när du tränar. Läs mer om passet och hur du får tillgång till det.
Knipövningar fungerar inte för alla!
Det är också viktigt att veta att alla faktiskt inte kan knipa och att knipövningar inte fungerar för alla för att förhindra läckage. Men det är alltid bra att ha en stabil bäckenbotten. Inkontinens kan alltså drabba ALLA, även de kvinnor som har en stark bäckenbotten. Är problemet hormondrivet kan du inte knipa dig ur problemet.
Överspänd bäckenbotten kan vara en orsak
En av barnmorskorna jag träffade berättade att jag spänner min bäckenbotten konstant. Eftersom den är spänd hela tiden så finns inget extra att ta till när jag t.ex. hostar eller hoppar. Du kan jämföra med att vara superspänd i axlarna hela tiden och ha axlarna uppdragna till öronen. Så jag har alltså även försökt att slappna av i bäckenbotten istället för att spänna den med knipövningar. Och att varva knip och avspänning. Utan någon effekt på min inkontinens.
Jag kände mig ganska misslyckad som inte kunde få till det här knipet samtidigt som jag tyckte att det var lite märkligt att jag inte kunde hitta rätt muskler i bäckenbotten när jag ändå anser mig ha en rätt bra koll på kroppen och övriga muskler. Läs mer i inlägget ”Träningsinkontinens – när knipövningarna inte fungerar”.
Vad är en TVT operation?
En TVT operation är en permanent lösning för den som har problem med ansträngningsinkontinens (funkar inte för trängningsinkontinens – alltså när man snabbt blir kissnödig och knappt kan hålla sig) Det här är ”sista utvägen” när inget annat hjälper. Och jag upprepar …. En permanent lösning.
Hur går TVT operationen till?
Det är en ganska enkel dagoperation som tar ca 20 minuter. Ett band av syntetmaterial läggs som en slynga (ett stöd alltså) runt urinröret och upp ovanför blygdbenet, och ut genom två små hål i huden. Slyngan stöttar upp urinröret för att förhindra läckage. Man får hosta för att kolla att slyngan är tillräckligt spänd. Man kollar också att blåsan töms på ett bra sätt. Urinstrålen förblir ofta svagare efter en operation. Det tar några veckor att läka helt och blödningar och urinvägsinfektion kan uppstå under läketiden.
Många har blivit hjälpta av TVT operationer och riskerna är få men de finns där precis som vid alla ingrepp. De är bra att veta att alla inte heller blir hjälpta av operationen, en del får överaktiv blåsa eller besvär med att tömma blåsan. Och för en del kan bandet blottas och skava. Läs på noga innan du bestämmer dig för en operation.
TVT operation är en permanent lösning
Operationen är permanent, på gott och ont. Toppen såklart för alla som det fungerar för (vilket är de flesta). Bandet växer fast i vävnaderna och är mycket svårt att ta bort om det skulle behövas, det görs också ytterst sällan. Bra att veta är också att det inte rekommenderas att föda barn efter operationen eftersom effekten då kan påverkas isf rekommenderas kejsarsnitt.
Vad är Efemia kontinensstöd?
Efemia kontinensstöd är ett icke permanent stöd som fungerar på samma sätt som en TVT operation, alltså genom att stötta upp urinröret. Jag rekommenderar dig verkligen att prova Efemia kontinensstöd innan du går vidare med en eventuell operation. Du får då en indikation på om den här typen av stöd fungerar för dig utan att det är en permanent lösning! Kanske räcker det för dina behov. Om inte så kan en operation vara ditt nästa steg.
Skillnad på stöd och skydd!
Det är skillnad på stöd och skydd. Ett stöd hjälper dig att inte läcka, ett skydd, som Teena och särskilda trosor mm suger bara upp läckaget. Du kan använda Efemia kontinensstöd i upp till 16 timmar och när det väl är på plats så märker du inte av det på annat sätt än att du inte läcker när du anstränger dig. Du går på toaletten som vanligt helt utan problem trots att stödet är på plats.
Jag använder Efemia när jag ska träna
Jag använder Efemia kontinensstöd när jag vet att jag ska träna tufft, som t.ex. löpning eller på boxningsträningen. Det funkar till hundra procent för mig, en helt overklig känsla faktiskt! Läs mer här: ”Ansträngningsinkontinens och intensiv träning utan att läcka”.
Efemia kontinensstöd Startset
Vill du också testa så får du bra pris online på Efemia kontinensstöd startpaket här. Stödet är väldigt lätt att använda och du sätter in det på samma sätt som en tampong, sen är det bara att köra.
Startsetet innehåller 3 st stöd i 3 olika storlekar så att du i lugn och ro kan prova ut vilken som passar bäst för dig. Du börjar med den minsta. Du kan använda stödet dagligen eller vid särskilda tillfällen som t.ex. träning. Förpackningen innehåller:
- 1 Efemia kontinensstöd 30 mm
- 1 Efemia kontinensstöd 35 mm
- 1 Efemia kontinensstöd 40 mm
- 1 tygpåse i ekologisk bomull
Källa: Danderyds sjukhus, Akademiska sjukhus Uppsala