Varför ska jag träna?
Lagom med träning ger dig många hälsofördelar både fysiskt och mentalt. Att vara aktiv och röra på dig är bland det bästa du kan göra för din hälsa. Och det är inte bara löpning och styrketräning som ger effekt utan all rörelse så glöm inte vardagsmotion som att gå i trappor, gräsklippning, och att gräva i landet t.ex. det är utmärkt motion. Försök också att inte sitta stilla för länge.
Folkhälsomyndighetens rekommendationer
Rekommendationen för fysisk aktivitet är 30 – 60 minuter medelintensiv träning där puls och andning ökar som t.ex. raska promenader/powerwalk minst 5 dagar/vecka eller 20-30 minuters intensiv träning som t.ex. löpning 3 dagar/vecka och muskelstärkande övningar minst 2 dagar/vecka. Aktiviteterna bör involvera kroppens större muskelgrupper.
HUR du kan/bör träna är en annan artikel som kommer senare…. Här fokuserar vi på VARFÖR.
PS. Vill du träna med mig så kolla in min onlineträning
Mål och motivation – Därför ska du träna
Du mår bättre och blir starkare, friskare, smartare och snyggare bl.a. Träningen kan också lindra klimakteriebesvär, förebygga vissa sjukdomar och forskning visar att fysisk aktivitet även har en positiv påverkan på minne och koncentration, och skyddar mot depression och demens.
Du blir starkare av att träna
Du stärker dina muskler och ditt skelett genom träning och belastning. Tränar du utomhus och solen skiner får du dessutom din dagliga dos D-vitamin som bl.a. ytterligare stärker skelettet. Fysisk aktivitet minskar risken för fall och benbrott som t.ex. höftfrakturer, benskörhet som särskilt drabbar kvinnor.
Du kan fortsätta göra det du gillar
Du får mer ork och energi och kan behålla din livskvalité när du åldras. Och du kan fortsätta att göra sådant som du gillar som att resa och gå massor på nya platser t.ex. Personligen tycker jag att känslan av att vara stark även påverkar mitt självförtroende och självkänsla på ett positivt sätt i de flesta sammanhang. När vi blir äldre förlorar vi naturligt mer muskelmassa Från 40 års ålder förlorar vi i snitt 10% av vår muskelmassa var tionde år.
Du blir friskare av att träna
Fysisk aktivitet minskar risken för en för tidig död, oavsett vad orsaken är, med upp till 50%. Träning minskar risken för hjärt-kärlsjukdom som till exempel högt blodtryck, kärlkramp, hjärtinfarkt, stroke med upp till 50%. Även risken för metabola sjukdomar, till exempel typ 2 diabetes, fetma, och cancer som tjocktarms- och bröstcancer minskar.
Du stärker ditt immunförsvar genom träning och minskar riskerna för förkylningar och andra infektioner.
Du blir smartare av att träna
Ja det är faktiskt SANT! Träning är bättre än suduko, korsord och kosttillskott för din hjärna. Och det går faktiskt att mäta i Hippocampus som är hjärnans minnescentra. Hippocampus växer eller bevarar sin storlek när du är fysiskt aktiv regelbundet istället för att krympa med 0,5-1 % per år efter ca 30-års ålder.
Träningen behöver inte ens vara rolig. För hjärnans skull alltså! Du får samma resultat på hippocampus på ett löpband i en källare som att springa ute en fin sommardag. Sen finns det andra anledningar att välja det sista alternativet…. Men visst är det intressant! Den träning som är optimal för HJÄRNAN är cardio med ca 70% maxpuls 3 ggr/veckan. Här funkar inte styrketräning lika bra.
Du får nya hjärnceller
En myt som förekommer är att vi föds med ett visst antal hjärnceller som vi sen får hushålla med. Det stämmer inte. Nya hjärnceller skapas hela tiden. Du får ca 1 400 nya hjärnceller varje dag. Varsågod!
Du blir snyggare av att träna
Rent visuellt blir du ”snyggare” med mer muskler och en tajtare kropp, det är en bra biverkan. Eller den största motivationen för vissa. Träning gör det enklare att hålla vikten och att gå ner eller upp i vikt beroende på ditt utgångsläge eftersom det ofta reglerar ätande och hunger på ett bra sätt. Träningen kommer att ge dig en bättre hållning och dina kläder sitter snyggare.
Du får bättre hud
Men visste du att du även får bättre hud av träning och att din hud t.om. kan föryngras av svettig träning. När vi tränar så ökar vår puls och vårt blodflöde, och vi blir varma och svettiga. När cirkulationen och blodflödet ökar når näring ut till huden lättare, vilket motverkar nedbrytning och ålderstecken. Cardioträning i 30 minuter 2 ggr/vecka kan föryngra huden med upp till 10 år! Läs mer i mitt inlägg: Kan man träna sig till bättre hud och ett yngre utseende?
Du mår bättre av att träna
Du sover bättre och blir mindre stressad. När blodcirkulationen ökar kan kroppen också lättare ta hand om förhöjda stresshormoner som adrenalin och kortisol vilket gör att du mår bättre och får bättre sömn.
När vi tränar ökar visserligen nivåerna av kortisol tillfälligt, men efter avslutad träning sjunker de till en lägre nivå än innan. Förutom att träning lindrar stress så har det visat sig vara extremt effektivt mot oro, ångest och depression.
Din kreativitet ökar
Konditionsträningen ökar även din kreativitet när hjärnan får mer blod och därmed mer syre. Forskning visar att människor blir upp till 60% mer kreativa efter att de varit i rörelse. Blodflödet till hjärnan ökar nybildningen av hjärnceller och blodkärl och hjälper även till att transportera slaggprodukter. Jag får ofta mina bästa idéer när jag powerwalkar och inte när jag sitter vid mitt skrivbord. Även den kognitiva förmågan som att förstå information och fatta beslut förbättras.
Träning kan lindra klimakteriesymptom
Sist men inte minst. Träning kan bidra till att lindra klimakteriesymptom. Men du måste träna ganska tufft om det ska fungera. Styrketräning två till tre gånger i veckan kan minska besvären med svettningar och vallningar i klimakteriet visar en forskning från Linköpings universitet. Det beror förmodligen på att träningen innebär en rejäl ansträngning med påtagligt höjd puls, snabbare andning och svettningar. Teorin är att ansträngande träning kan påverka endorfinerna i det centrala nervsystemet där temperaturregleringscentrum sitter. När kroppen i klimakteriet producerar lägre nivåer av östrogen störs endorfinproduktionen i hjärnan.
Träning kan fungera för en del men om dina klimakteriesymptom är väldigt svåra med dålig sömn, ångest etc och träning inte fungerar så kommer det inte att hjälpa att träna ännu hårdare, utan det får då motsatt effekt.
Läs mer om klimakteriet och kvinnohälsa
Här har jag samlat alla inlägg på Träning 40+ som handlar om klimakteriet och kvinnohälsa. Läs om bioidentiska hormoner, klimakteriesymptom, klimakteriebesvär, vad urinvägsinfektion kan bero på, östrogen och progesteron, kosttilllskott som kan hjälpa, träningsinkontinens mm.
2 Comments
Så rätt! För mig är träningen en livsstil och det hjälper att minska min Bipolära upp och ner med regelbunden träning
Hej, vad härligt att höra att det fungerar så bra för dig med träning!Tack för att du delar med dig, jag hoppas att det kan hjälpa och inspirera andra med bipolär diagnos till en livstil med träning 😍