Det finns en hel uppsjö av olika träningsböcker med olika inriktning och med lite olika upplägg mm. Jag vill tipsa om några av de träningsböcker jag läst och gillar och som är skrivna särskilt för kvinnor. På listan finns inte helt oväntat Olga Rönnberg (mamma.fit), en träningsprofil som jag verkligen gillar och tycker har en sund och vettig syn på både mat och träning och livet i övrigt, dessutom är hon inte rädd för att säga vad hon tycker. Love that. Och hon är ju dessutom 40+. Två andra favoriter på listan är två böcker om styrketräning som på ett riktigt bra sätt visar hur kroppen fungerar och hur musklerna jobbar, med pedagogiska bilder. Många av övningarna kan du göra hemma.
Styrka för kvinnor: träningen, maten, motivationen och Starka former: mage & rumpa. Av Olga Rönnberg.
Båda böckerna är jättebra och innehåller bra övningar med tydliga beskrivningar och bilder. En del övningar kan du göra hemma och en del passar bättre på gymet. Den första boken innehåller också en hel del kostråd om du vill gå ner i vikt och/eller bygga muskler. Inga dieter utan bra råd och konkret information. Det som är så bra med Olgas böcker är att hon tydligt beskriver hur det ska kännas i kroppen när man hittar rätt muskler.
Anatomi: Styrketräning för kvinnor – 70 övningar som ger maximalt resultat. Redaktör Lisa Purcell
Den här boken ger oss kvinnor insikt och kunskap om hur våra kroppar fungerar så vi kan få ut maximalt av vår styrketräning. Med hjälp av anatomiska genomskärningar av kroppen kan man tydligt se hur olika muskler arbetar vid olika övningar. På så sätt blir det lättare att förstå hur man ska göra för att styrketräna korrekt och få ut det mesta möjliga av övningarna. I boken får man också ett komplett träningsschema för kroppen. Alla övningar beskrivs tydligt både med steg för steg bilder och anatomiska illustrationer.
Styrketräning: Med kroppen som redskap. Av Ingo Froböse
Här får du över 100 supereffektiva övningar utan redskap. Boken innehåller förutom övningarna, där du alltså bara använder din egen kroppsvikt, ett par kapitel på temat ”Musklerna behöver näring” som handlar om kroppens viktigaste byggstenar, kolhydrater, fetter och protein mm. Och en bra beskrivning av hur musklerna och muskelfibrerna fungerar. Den här boken är inte skriven särskilt för kvinnor men däremot är det bilder på både en kvinna och en man som visar övningarna. Det är bra övningar och beskrivningar och massor av information och små Tips rutor om olika träningsfel många gör mm.
ERBJUDANDE – Gratis läsning i 30 dgr på Nextory
Böckerna kan du köpa på t.e.x Bokus eller Adlibris. Styrketräning för kvinnor och Styrketräning med kroppen som redskap hittar du på även på Nextory där du kan ladda ner dem som E-bok. Med min kod: TRANING40PLUS får du läsa böcker på Nextory helt gratis i 30 dagar. Helt utan bindningskrav, du kan alltså ladda hem träningsböcker och ha dem i en månad helt gratis! Det gäller ALLA Nextorys böcker, alltså även romaner, kokböcker etc, och då ingår även ljudböcker och du har tusentals titlar att välja mellan. Så här går det till – Du får registrera dig och betala 1:- som du sedan omedelbart får tillbaka. Sen kan du säga upp abonnemanget när du vill utan krav. Kanonerbjudandet gäller för TRÄNING 40+ läsare t.o.m 31 augusti. NEXTORY.
Kampanjkod
Ange kampanjkod: TRANING40PLUS för att få din gratis läsning i 30 dagar. Till Nextory
Träningsböcker för liksidiga och bra övningar för just dig!
Som du märker fokuserar jag just nu väldigt mycket på HUR jag tränar, alltså exakt vad är en viss övning bra för och hur utförs den korrekt. Anledningen är min höftartros och opererade axel som får mig att fokusera på att bli liksidig och att välja de övningar som fungerar bäst för just mig. T.ex. är det ingen bra idé för mig att göra 100 djupa knäböj med enbart kroppsvikt, även om jag kan det. Jag tippar nämligen över på höger sida så den jobbar mest, och den sidan blir då ännu starkare samtidigt som den vänstra blir svagare. Det är dessutom inte bra med snedbelastning, och att göra 100 knäböj kan verkligen diskuteras som träningsform överhuvudtaget. Men det här var bara ett exempel, så det tar vi en annan gång.