Nytt besök hos gynekolog Hilde Löfqvist

För några månader sedan var jag på återbesök hos min gynekolog Hilde Löfqvist i Stockholm. Jag använder sedan några år tillbaka hormoner mot mina klimakteriebesvär, och nu var det dags för undersökning för att kolla att allt fungerar som det ska och att jag mår bra. Och för att förnya recepten.

hormoner

Mängden östrogen

Jag har lite frågor till Hilde som jag funderat på, och sen har jag dessutom testat östrogensprayen Lenzetto men inte fått så bra effekt som jag önskat och därför gått tillbaka till Divigel som jag använt tidigare, det vill jag diskutera. Divigel är östrogen i geléform förpackat i endosförpackningar som man smörjer in på insidan av låret när man går och lägger sig på kvällen. Lenzetto är östrogenspray du sprayar på insidan av underarmen. Läs mer om Lenzetto i mitt tidigare inlägg:  Ny Östrogenspray Lenzetto vid klimakteriebesvär

hormoner

Det här tar jag varje kväll. Östrogen – 1 mg Divigel, Progesteronet Utrogest – det är de runda kapslarna. Plus tre stycken collagenkapslar de avlånga kapslarna, som är bra för leder, hy och hår bl.a.

Mina frågor till Hilde

  • Jag blev så trött när jag bytte till sprayen dvs en högre dos östrogen, varför?
  • Behöver man öka på doserna av östrogen och progesteron ju äldre man blir?
  • Hur vet man att förhållandet östrogen och progesteron är rätt?
  • Vilka gynekologer skriver ut bioidentiskt progesteron?
hormoner
Hilde Löfqvist, bild: TT

Och Hildes svar….

Jag blev så trött när jag bytte till sprayen dvs en högre dos östrogen?

Det visar sig att jag inte tagit en högre dos östrogen utan en lägre! Och det är det som gett mig symptomen. Konstig matematik det här som beror på hur hormonet tas upp i kroppen. Vi absorberar hormonet olika genom huden och kan därför få olika resultat. Både av olika preparat men även från person till person. Dosförpackningen Divigel är på 1 mg och 1 sprayning Lenzetto på 1,5 mg. Jag testade alltså med 1 sprayning men behöver troligen 2. Alltså – 1 Divigel, 1 mg = 2 puffar spray, 2 x 1,5 mg. Jag avbröt alltså mitt test med sprayen efter ett par veckor men funderar på att ta nya tag igen eftersom den är så mycket enklare att använda. Jag kan påpeka att Hilde rekommenderade mig att ta två sprayningar och att det var jag själv som tyckte det verkade bättre med en ….

Behöver jag öka på doserna av östrogen och progesteron ju äldre jag blir?

Hormonnivåerna hos mig (jag är 57 år) är redan i princip förbrukade och kommer därför inte att ändras. Dvs jag behöver inte ändra doseringen om några år. Ok, ja det var ju rakt och tydligt. Tänkte att jag kanske eventuellt hade något litet hormon kvar….

Hur vet man att förhållandet östrogen och progesteron är rätt?

Man tittar på helheten, hur kvinnan mår och hur livmoderslemhinnan ser ut vid undersökning. Jag får väldigt bra resultat av hormonerna säger Tilde efter gynundersökningen. Det är jag väldigt glad och tacksam för, eftersom mitt liv åren ”före hormonerna” verkligen inte var på topp med vallningar och ångest bl.a. Läs mer om det i mitt tidigare inlägg Klimakteriet – Alla kvinnor kommer i klimakteriet.

Jag är alltså i klimakteriet och har inte haft mens på många år och behöver tillskott av både östrogen och progesteron. Jag testade ju östrogensprayen Lenzetto men gick tillbaka till Divigel eftersom jag tyckte att klimakteriesymptomen kom tillbaka (och det gjorde de eftersom jag tog för låg dos) men hur vet man?

Om det spänner i brösten tar du en för hög dos östrogen och om du går upp i vikt tar du för lite östrogen, säger Hilde. Och nu pratar vi om ”klimakterieuppgång” och inte viktuppgång relaterad till förändrade kost och motionsvanor. Bara så du vet.

hormoner

Vilka gynekologer i Sverige skriver ut bioidentiskt progesteron?

Jag använder bioidentiskt progesteron som är ett licenspreparat och som Hilde förskriver till mig.  Jag får mycket frågor från kvinnor i hela landet som undrar vart de kan vända sig om de är intresserade av bioidentiska hormoner.

I Stockholm finns en del läkare som skriver ut på licens. I Göteborg och Malmö någon enstaka och i övriga landet troligen inga.

Man måste vara läkare gör att skriva ut licenspreparat en barnmorska får alltså inte göra det. I England och Tyskland är det mycket vanligt men allmänläkare i Sverige har ofta inte kunskap om bioidentiska hormoner berättar Hilde. Det är också alltid lite ”krångligt och konstigt” när jag lämnar in mitt recept, trots att jag vänder mig till Apoteket på vårt universitetssjukhus. Om ett år hoppas Hilde att man släpper bioidentiskt progesteron fritt i Sverige. Det är ett politiskt beslut som behöver tas för att det ska fungera.

Frågor om klimakteriet och att använda hormoner

Jag får många frågor om klimakteriet och hormoner. Fortsätt gärna fråga här på bloggen så fler kan ta del av svaren och vi kan hjälpa varandra, eller i pm om du inte känner dig bekväm med att skriva här, så svarar jag på det jag kan. Det gör mig så glad om jag kan hjälpa till med att informera och berätta om klimakteriet och förhoppningsvis bidra med mina erfarenheter om hur och vad du kan göra för att må så bra som möjligt under den här fasen i ditt liv. Läs gärna mina tidigare inlägg om klimakteriet och hormoner om du inte redan gjort det (se nedan).

Klimakteriet – Alla kvinnor kommer i klimakteriet!

Bioidentiska hormoner – läs mer om klimakteriet

bioidentiska hormoner

Klimakteriet – jag mår bra med bioidentiska hormoner

bioidentiska hormoner

Hormonkarusellen

Vill du veta ännu mer om hormoner, bioidentiska hormoner och klimakteriet? Då rekommenderar jag verkligen Hildes bok Hormonkarusellen som kom ut i slutet av förra året. Den är mycket välskriven och innehåller massor av information, ibland med förklarande illustrationer. I boken beskriver Hilde vad kvinnor själva kan göra för att få kontroll över sina klimakterieproblem, varför hormonbehandlingar förpassades till skamvrån för en hel generation kvinnor, samt hormonbehandlingens återupprättelse. Du kan köpa Hormonkarusellen på Adlibris för 221 kronor. 

Klimakteriepodden

Missa inte heller Klimakteriepodden där ett nytt avsnitt med Hilde är ute nu just nu. Avsnitt 135. Hilde har medverkat tidigare så det är bara att leta rätt på de avsnitten också om du som jag gillar henne. I det här avsnittet berättar hon om de första tecknen på att man är på väg in i klimakteriet och hur man kan använda hormoner. Du hittar Klimakteriepodden på Spotify och/eller på https://www.klimakteriepodden.se/

11 Comments

  1. Kristina Larsson Reply

    Hej och tack för att du delar med dig. Upplever annars att det är svårt att få svar på frågor av allmän sjukvården. Jag äter östrogen sen cirka 7 månader och mår bättre. Kan dock känna av vallningar till och från. Jag går också upp i vikt trots ett idogt tränande på Nordic Wellnes i Karlstad och upplever att jag äter bra. Intressant det du skriver att man kan gå upp i vikt och dosen östrogen är för låg. Det ska jag ta med mig när jag har avstämning med min husläkare. Tack för bra blogg och bra musiklistor 🤗 Trevlig helg ☀️

    • admin Reply

      Hej, kul att det jag skriver är till nytta. Det gäller som sagt att hitta rätt dos hormoner, så bra att diskutera den frågan vid återbesök. T.ex använder jag Divigel som är en östrogengel man stryker ut på insidan av låret och hormonet tas upp via huden. Men… beroende på hur stort område man stryker ut gelen på och hur bra huden absorberar gelen/hormonet påverkar dosen. I början strök jag ut gelen på hela benet, vilket var för ett för stort område. Det ska vara ca en handflata stort. Så när du fortfarande känner av vallningar och klimakteriesymptom efter 7 månaders användning av hormoner tycker jag absolut att det är värt att diskutera och kanske testa en annan dos eller preparat. Lycka till1 🙂 PS. jag känner också av mindre klimakteriesymptom (”panikkänsla”) men bara på morgnarna.

  2. Tack för att du delar med dig av din erfarenhet kring klimakteriet! Hög igenkänning på allt det du beskrev när du du hade besvär och skaffade hormonersättning! Har oxå exakt den där panik/ångest känslan precis när jag vaknar svettig, så himla olustigt, aldrig haft så förut. Lever hälsosamt, äter inget socker el snabba kolhydrater, rör på mig, men inget hjälper. Otroligt ont i kroppen och leder, speciellt knän.Har alltid varit smal med hög förbränning, men nu fått ”bilring” kring magen och kan inte knäppa brallorna längre och den vägrar försvinna, vad jag än gör😞 Trött och sömnproblem. Gick till gynekologen för ca 1 1/2 år sen, hon skrev ut Östrogentabletter utan att blinka, med syntetiskt progesteron, men jag vågade aldrig ta dem, pga hemsk biverkningslista och kände nånstans att det måste finnas mer naturliga alt. Dras ju forfarande med dessa hemska krämpor och söker nu efter gynekolog i Göteborg som kan skriva ut bioidentiska. Vet du, el ngn annan som läser här ngn (mer än Sokolova, lång väntetid och tydligen svindyrt) som skriver ut, så hojta gärna till! Inte klokt att vi kvinnor, 2020 skall behöva söka med ljus & lykta för att få hjälp med det som är den bästa och minst riskfyllda vägen att gå för klimakteriebesvär!

    • admin Reply

      Hej Annie, Ja det var hög igenkänning på det du skriver 😉 Och det är för dj—igt rent ut sagt att det ska vara så svårt för oss kvinnor att få hjälp och tillgång till de bästa preparaten. Det har pratats ett tag nu om att skippa licensen för bioidentiskt progesteron men tyvärr är vi inte där än. Hoppas verkligen att du hittar en bra läkare eller gynekolog i Göteborgstrakten som kan hjälpa dig. Tyvärr har jag ingen att tipsa om, hoppas att någon av mina läsare tipsar om någon vet. Annars tycker jag du ska ge de ”vanliga” hormonerna en chans…. inte kul att må som du gör nu. Och det finns som sagt hjälp! Stå på dig och varmt lycka till. Kram Lena

      • Hej igen och tack snälla för ditt svar! Skall leta lite till och om inte ngn är villig att skriva ut på licens (ännu, har läst det är på gång att lättas upp, men regelverket jobbar långsamt..) får jag antingen ta en tur till Sthlm och Cevita Care el börja men de hormoner som finns till bud just nu, men då plåster och inte tabletter som jag fick först. Glad jag hittade hit till din trevliga blogg, som ju även bjuder på många andra intressanta och roliga ämnen! Ha en skön sommar!🌞Kram Annie

        • Hej Annie, har du lyckats hitta någon i GBG än? Jag tillhör den regionen och lär nog få söka mig ditåt för här verkar de inte så intresserade av att vare sig hjälpa kvinnor🙄 mvh

  3. Hej! Senom sider har jag hittat detta inlägg, tack för superbra information! Funderar lite angående ömma bröst och för mycket östrogen. Kan ”för mycket” betyda för mycket östrogen i förhållande till progesteron? Läste att balansen mellan dem också påverkar… Mvh Annika

    • admin Reply

      Hej Annika, ja precis så kan det vara. För mycket östrogen eller för mycket östrogen i förhållande till progesteronet. Jag har haft ömma och större bröst under perioder men nu är det länge sedan, har INTE ändrat dosering under tiden. Och minna nivåer av östrogen och progesteron är nästan obefintliga och stabila eftersom jag passerat menopause. Så inte lätt det här… med dosering.

  4. Hej & TUSEN TACK för att du delar med dig av din resa genom klimakteriet! 🙏🏻💜
    Jag är 44 år och bor i Uppsala, hamnade i klimakteriet från ena dagen till den andra, efter en nödvändig operation då jag tog bort mina äggstockar och äggledare, jag var då 38 år gammal.
    Lider av väldigt svåra mentala besvär vilket är otroligt påfrestande och som ställer till det för mig i både arbetslivet, i relationer och framförallt för mitt välbefinnande.😥
    September 2020 kontaktade jag HerCare i Stockholm, den privata kliniken som Mia Lundin öppnade 2018. Innan mitt första videomöte med en sjuksköterska, var jag tvungen att ta blodprover 💉; östradiol (för att bedöma om man är i förklimakteriet el klimakteriet), blodvärde, järn, vitaminer, mineraler, sköldkörteln mm, på ett privat lab. I november hade jag mitt första besök hos en gynekolog (Mia Lundin jobbar själv inte som sjuksköterska/barnmorska på kliniken, så gick ej att få en tid hos henne). Besöket varade i 60 min och det kostade 3000 kr, jag fick utskrivet Lenzetto (östrogenspray), ordinerades att ta 2 spray varje morgon (p.g.a. att östrogenet kunde vara uppiggande) och Utrogestan 200 mg (progesteron /gulkroppshormon), 1 kapsel skulle jag svälja varje kväll, p.g.a. att man kunde känna sig trött av de. Bokade även in ett videobesök med en näringsterapeut. Gud, nu skrev jag mycket. Kom inte riktigt till min poäng, men får återkomma. 😆

    • admin Reply

      Hej Maria, så bra att du tagit tag i problemet och jag hoppas verkligen att du blir hjälpt. Väldigt intressant att läsa om hur din undersökning gick till på Her Care. Men du måste ju absolut återkomma och berätta hur du mår nu feter att ha påbörjat hormonbehandling mm. Jag vill gärna veta!

  5. Hej och tack att du delar med dig din erfarenhet. Det är så värdefull och bra förklarat.
    Tack vare dina inlägg när du började så sökte jag upp en gynekolog i Göteborg och fick också hormonbehandling med östrogen plåster och Utrogestan (dock 200mg vaginala kapslar som man kan också svälja).
    Jag fick dock besvär i form av starka flyttningar väldigt kort efter jag började med behandlingen (jag tar Utrogestan oralt). Har du något tips om detta?
    Tack på förhand för ditt svar!
    Varma hälsningar och ett Gott Nytt År!

Write A Comment

Close