Här kommer första delen om artros och min höftledsoperation. Jag har lidit av höftartros i många år men är nu opererad med total plastik, jag har alltså fått en höftprotes. En ny höftkula på ”pinne” i metall och en ny cup som den passar i. På röntgenbilden ser du min nya höft.
Min Höftledsoperation – i 3 DELAR
Inför min operation googlade jag en hel del. Först för att veta NÄR det var dags att ta steget för operation, och vilket resultat jag kunde förvänta mig efteråt. SEN för att veta hur operationen går till och vad man ska tänka på. Därför vill jag dela med mig av mina erfarenheter runt min egen höftledsoperation. Och hoppas att det kan vara till hjälp för dig med höftartros som har funderingar kring en eventuell operation mm.
I det här inlägget kommer jag att berätta om Artros och vad det är. I DEL 2 kan du läsa allt om min operation och vad man behöver tänka på om man ska opereras och i DEL 3 beskriver jag vägen tillbaka, med rehab och resultat efter operationen, vecka för vecka i 5 månader.
Vad är artros?
Artros är den vanligaste formen av reumatisk ledsjukdom i Sverige och drabbar var fjärde svensk över 45 år. Artros innebär att brosket bryts ner i leden och det medför stelhet, minskad rörlighet och smärta i leden. Artros är vanligt i knän och höfter, men även händer, axlar och rygg mfl. kroppsdelar kan drabbas. Du kan läsa mer om artros på t.ex Reumatikerförbundets hemsida eller på Idrottsskadeexperten
Varför får man artros?
Artros kan vara ärftligt eller komma från ett trauma mot kroppen. Exakt varför vissa personer drabbas av artros vet man inte. I mitt fall hoppas jag att det är ett trauma som orsakat min höftartros. Jag ramlade av en skenande häst som tvärstannande när jag var ca 12 år och slog höften i en sten. Minns inte vilken höft men hade ont i flera år efteråt. Jag berättade inte för mina föräldrar, så de inte skulle tro att det är farligt att rida…
Min mamma har artros och har opererat båda knäna, så jag har ju även den genetiska förutsättningen. Är det genetiskt kanske även min andra höft står på tur. Röntgenbilderna visar en del artros även på den ”friska höften” men kanske ändå normalt (hoppas), jag är snart 56 år.
Vad kan man göra åt artros?
Man kan försöka att hålla artrosen i schack med träning och smärtstillande. Det är bra att hålla igång leden, brosket fungerar ungefär som en tvättsvamp eller en tvål. När du är stilla torkar svampen ihop, du vet hur det ser ut. Och när du rör dig så pumpar ledvätska ut i brosket, som när en svamp sväller när den fuktas.
Bilden nedan är lånad från Skadekompassen där du också kan läsa mer om artros. För vissa personer så utvecklas artrosen snabbt och en operation är ett måste medan andra kan hålla sin artros på en ok nivå i många år, och kanske t.o.m. klara sig utan operation..
Artrosskola – när din artros konstaterats
När det konstaterats att du har artros blir du antagligen skickad på ”Artrosskola”. Det kan ju vara bra, men jag kände att det inte var något för mig. Jag fortsatte ju ändå att leda gruppträningspass och höll igång med det som fungerade. Jag fick en lapp med övningar från sjukgymnasten. Övningarna var ”stå på ett ben” Ligg på mage” ”sätt dig på en stol” och så var de illustrerade med en lite rund man som visade hur det gick till. Inte riktigt den nivån jag var på…
Att träna med artros
Däremot så anmälde jag mig till en Artrosskola via webben några månader innan min operation eftersom det lät bra och jag var nyfiken på vad de kunde erbjuda. Det här konceptet känns lite modernare och övningarna är de samma som ovan men även lite knäböj mm. Kanske bra för vissa, för mig passar det inte alls. T.ex att gå upp och ner på ett trappsteg, det gjorde jätteont och kändes inte bra. Att cykla, ro, göra utfallssteg på stället och hålla i gång core och överkropp bl.a. var det som passade mig. TRX band som jag använder nedan är toppen.
Så här var det för mig…
Det tog över ett år från att jag hade symptom som började bli jobbiga till att det fastställdes att det var artros jag fått i höften. Det började som lite ont i ljumsken på vänster sida, och jag märkte att jag var stelare och mer orörlig i vänster höft. Det här var 2013 tror jag… Jag ledde gruppträningspass i dans, gympa och combat. Powerwalkade mycket och styrketränade ibland. På ett Combat pass där jag var deltagare sparkade jag till med vänster ben, lite högre och lite hårdare än vad jag skulle. Jag kände hur något krasade/gick sönder i höften, det gjorde ont men jag slutförde passet.
När jag skulle köra hem med bilen fick jag lyfta in benet och hjälpa till med händerna för att flytta foten/benet. Det har på MR (magnetröntgen) långt senare visat sig att jag har fria kroppar i leden. Jag sparkade troligen loss lite ben eller brosk… Efter den här sparken var det slut på Powerwalks för min del. Det gick inte att gå varken fort eller långt och jag fick ofta låsningar i höften och fick gå med pyttesmå myrsteg hem. Någon gång funderade jag på om det skulle gå snabbare att hoppa på ett ben för att ta mig hem igen.. Jag har alltså levt med min artros sen 2013 och opererades i början av juni 2018.
Hur vet man om/när det är dags att höftoperera sig
Det kan bara du avgöra. Jag vet det är skitjobbigt… Jag sköt upp min första planerade operation eftersom jag inte kände mig riktigt redo. Men när din artros påverkar din livskvalitet för mycket då är det dags! Och då kommer du att veta. I mitt fall blev jag stelare och stelare i höften, jag hade ont när jag gick men oftast inte när jag satt stilla. Det som var avgörande för mig var att jag hade så svårt att gå. Sträckorna jag kunde gå blev kortare och kortare, mot slutet max någon km en bra dag, annars knappt 100 meter. Jag gick jättesakta eftersom rörelseomfånget var så inskränkt, jag hamnade i ytterläge bara jag förde benet en liten bit bakåt. Jag gick väldigt lustigt, framåtlutad med ett rakt vänsterben som jag liksom kastade in utifrån, synd att det inte finns någon film…. Eller kanske inte. He he..
Spinningpass 1 vecka innan operation
Däremot kunde jag cykla, jag cyklade till och från jobbet varje dag och jag ledde spinningpass 1 vecka innan operation. Annars hade jag aldrig stått ut. Jag har ridit, gått modell med skyhöga klackar, åkt längdskidor, instruerat gruppträning, styrketränat och upptäckt Rom till fots med min artros, men det sista året innan operation märkte jag hur artrosen blev värre och hur mycket den till slut begränsade mig i hur jag vill leva mitt liv.
Dags för operation
Mina röntgenbilder visade måttlig artros vid första tillfället och att den förvärrats ca ett år senare när jag röntgades igen. Jag tog själv aktiv kontakt med sjukvården via ”mina vårdkontakter” och erbjöds operation utan vidare diskussion. Operationen sköt jag sedan upp ett halvår eftersom jag inte kände mig helt redo. Men i mitt fall var det inget problem att ”få” en operation. Röntgenbilderna och min upplevelse och smärta var avgörande. Jag hade i princip aldrig vilosmärta trots att det efter operation konstaterats att jag i princip inte hade något brosk alls kvar.
Bra övningar vid artros
Något som är bra vid höftartros vare sig du ska operera dig eller inte är att ha en stark core. Coren är kroppens kärna, förenklat mage och rygg. Så jobba på med att stärka din coremuskulatur. Här är några övningar som fungerade bra för mig. Det behöver inte betyda att de fungerar för dig, du får prova och se. Du ska inte ha ondare dagen efter träning än vad du hade innan. OCH tar du smärtstillande, så ta dem isf om du har ont efter träning. Inte som jag som knaprade Ipren och Alvedon för att kunna träna. Så säger iaf min sjukgymnast… (jag kanske inte gjorde så…nej)
Hemmaträning för rumpa och mage 30 min
I det här passet finns flera bra övningar för dig med artros som vill stärka core och rumpa. ” Död insekt” t.ex. är en supereffektiv magövning, höftlyft med gummiband och ”sittande mussla” med gummiband är kanonövningar för rumpan. Död insekt kunde jag göra ända fram till operation men höftlyft funkade inte det senaste året. Och….psst. övningarna är toppen även för dig som inte lider av artros.
Plankan
Klarar din höft att stå i plankan så är det en bra övning. Tänk på att plankan ska vara rak, aktivera dina coremuskler och se till så du inte svankar och hänger på armarna.
Utfallssteg
Utfallssteg är bra för ben och rumpa. Får du problem så testa att göra utfallssteg genom att kliva bakåt istället för framåt. Du kan också prova att göra utfallssteg på stället som jag gör i filmen. Jag går ner sakta och upp explosivt, det är ett sätt att variera utfallen. Den här inspelningen är gjord ca 2 veckor innan min operation.
Squat – med eller utan gummiband
En jättebra övning som aktiverar rumpa och lår på ett bra sätt. De senaste månaderna innan operation kunde jag inte göra squats men det gick bra tidigare. Det är bra att träna lår och rumpa om du kan, de musklerna kommer att bli försvagade av en operation så det är bra ”att ha lite att ta av”.
Artros och Cardioträning
Cykla. Om du kan cykla utan att det gör ont så cykla ca 3 ggr i veckan minst. Cykla ute, gå på spinningpass eller cykla själv med musik i lurarna. HÄR får du tips och musik för egen cykling.
Cykla, ro och använd stakmaskinen på gymmet. Eller åk längdskidor om det är vinter och du fixar det. Bra tips är att åka på ”platten” och undvika backar. Här har du ett monsterpass att testa om du vill. Gör helt enkelt det du kan och tycker är roligt! + Core.
Höftoperation och rehabträning
Läs mer i DEL 2 som handlar om min höftledsoperation och ALLT som du behöver veta inför en höftplastik operation. I DEL 3 berättar jag om rehabträning och resultatet efter operationen. Och ger ännu fler tips om allt möjligt som du kan tänkas fundera på.
Kommentarer och frågor på det…
Har du erfarenhet av artros och kanske gjort en höftoperation? Eller kanske har du en inplanerad operation och undrar vad du kan förvänta dig, eller så kanske du precis börjat fundera på om det där onda kan vara artros… Dela gärna med dig av dina tankar och ställ dina frågor i kommentarsfältet nedanför inlägget, eller på min facebooksida så kan fler läsa och vi kan dela våra erfarenheter med varandra! Kram Lena