tvåveckorssalladÄt mer grönsaker

Här kommer ett bra tips för att på ett enkelt sätt äta lite mer grönsaker i vardagen. Ibland blir det lite tunt med vettiga grönsaker i min mat, särskilt till lunchen när jag har matlåda med mig. Jag brukar ta med ett par tomater t.ex. vilket är jättebra såklart men jag saknar lite mer variation och rotfrukter.

Perfekt då är att fixa en sallad som kan stå i kylskåpet under ett par veckor och ta fram till middagen eller ta med som tillbehör till matlådan, tycker jag.

tvåveckorssallad

Tvåveckorssallad

  • 1 medelstort vitkålshuvud 1 kg
  • 1 påse morötter 500 g
  • 1/2 purjolök
  • 2 röda paprikor
  • 1 kruka koriander (eller persilja)

Dressing

  • 1 1/2 dl vit balsamvinäger
  • 2 msk socker
  • 2 msk Persilade (kryddblandning)
  • 1 tsk salt

Så här gör du

Strimla alla ingredienser fint med kniv och lägg dem i en stor skål.

Blanda alla ingredienser till dressingen i en kastrull. Koka upp och häll den varma dressingen över grönsakerna. Blanda. Lägg salladen i fina burkar eller en stor skål med lock och förvara i kylskåpet.

tvåveckorssallad

tvåveckorssallad

     

tvåveckorssallad

Tvåveckorssallad eller Treveckorssallad

Den här salladen finns i många varianter och kallas oftast treveckorssallad. Men vi åt upp den första laddningen jag gjorde på mindre än två veckor så tvåveckorssallad kanske är ett bättre namn. Salladen håller i 2-3 veckor men som sagt den tar slut tidigare än så för de flesta. Jag hämtade inspiration till min sallad från Zeinas kitchen, men har gjort en egen variant såklart, ett tips på ett bra och inspirerande konto att följa förövrigt.

tvåveckorssallad

Varför ska jag äta mer grönsaker?

Livsmedelsverkets rekommendation är att vi ska äta 500 gram frukt, bär och grönsaker om dagen. Det motsvarar ungefär fem knytnävsstora portioner. I frukt och grönt hittar du ofta fibrer, folat/folsyra, vitamin C, B6 och kalium. Men olika sorter innehåller olika ämnen så det är bra att äta varierat av den anledningen också. För näringsvärdet spelar det inte så stor roll om du väljer färska eller frysta grönsaker och bär, så mumsa på och välj färgrika och goda antioxidanter. Läs mer i inlägget: Antioxidanter – därför ska du äta färgrik mat

Write A Comment

Close