Du vill äta nyttigt men tiden räcker inte alltid till, känns det igen?. De flesta gånger som det kanske inte blir riktigt som jag tänkt mig med maten är när jag är akut hungrig och inte orkar handla och laga något genomtänkt utan det istället blir hämtmat av den mindre nyttiga sorten. Jag försöker just nu att få in lite mer grönsaker i min kost. Jag tycker att att ett bra sätt att tänka när man vill göra en kostförändring är att lägga till något bra, dvs i mitt fall mera grönsaker. Istället för att ”förbjuda sig själv” att t.ex. äta snabbmat. Det ordnar sig nästan av sig själv då, nästan i alla fall….
Två gröna superfoodsoppor
Soppa är gott och passar särskilt bra på vintern. Här är mina recept på två gröna och supersnabba soppor, båda innehåller ingredienser som klassas som superfood dvs extra näringstäta livsmedel med mycket antioxidanter, vitaminer, fibrer m.m. Dessutom har sopporna ett ganska högt proteininnehåll.
De gröna sopporna fixar du på ca 5 minuter och de innehåller ingredienser du kan ha hemma i frysen. Bra va! Ingen handling alltså…. Hur kaloririk du vill ha soppan beror på vilka tillbehör du väljer. Du kan utesluta eller byta ut grädde och creme fraiche i recepten nedan mot andra lättare alternativ om du vill. Men mat ska även vara god tycker jag och du ska bli mätt. Sopporna är perfekta till lunch eller som en lättare middag.
Grönkålssoppa med mjukkokta ägghalvor
Världens enklaste soppa, som dessutom är supernyttig. Jag slängde ihop den till lunch på ett par minuter. Receptet ger 2 portioner. Om du vill öka proteininnehålllet så ta två ägg istället för ett. Valfritt bröd med valfritt pålägg till är gott. Jag gillar ost. TIPSET! Det går lika bra med selleri… ha ha, nej men det går precis lika bra med fryst hackad spenat.
Gör så här:
- Koka valfitt antal ägg
- Blanda 1 påse fyst hackad grönkål (eller spenat), 1 grönsaksbuljongtärning (eller fond), 5 dl vatten, grädde efter tycke och smak, salt, peppar och ev. någon krydda (jag tog rostad vitlök) i en kastrull. Koka upp och låt koka 1 min. Skala och dela äggeen och lägg dem i soppan. Klart!
Grönkålschips
Gillar du grönkål så måste du testa mina grönkålschips! De med parmesan och rökt paprikapulver is to die for, jag lovar. Superenkla att göra i micron dessutom.
Grön ärtsoppa med pepparotscreme
Den här soppan på gröna ärtor är både god, nyttig och superenkel att laga, du fixar en god middag eller lunch på bara ett par minuter! En favorit hemma hos oss. Den illgröna färgen piggar upp och gör vem som helst glad. Servera soppan med stark pepparotscreme och ett gott bröd. Receptet är lagom för 4-6 personer.
Lenas Green Pea Soup
- 1 påse ärtor, 1 kg
- 1 liter vatten
- 2 tärningar buljong, kyckling eller grönsak
- 1 dl Grädde
Peppartotscreme
- 1 burk créme fraiche
- 1 burk winborgs pepparrot eller motsvarande färskriven.
Gör så här:
Koka upp de djupfrysta ärtorna med vattnet och låt koka i 30 sekunder, låt stå i 3 min. Mixa med stavmixer eller blender. Tillsätt grädden och värm igen. Klart! Grädden kan uteslutas om du vill, men den ger en lite rundare och godare smak tycker jag. OBS! Om du inte har så stor blender/mixer så ta bara lite mer än hälften av vattnet, mixa, och tillsätt sen resterande vattenmängd. Blanda Creme Fraiche med pepparrot, och servera till soppan. TIPS! Du kan ersätta pepparroten med Wasabipasta om du vill. Gott
Gröna ärtor är nyttigt
Gröna ärtor är riktigt nyttiga och mättar bra eftersom de har ett högt fiberinnehåll, som dessutom håller magen i form. De har en ganska hög näringstäthet och ett lågt kalorivärde (72 kcal/100 gr) Ärtor är ett av de mest proteinrika vegetariska livsmedel du kan äta. Gröna ärtor innehåller dessutom C-vitamin och zink som bl.a är bra för immunförsvaret, och K-vitamin som stärker skelettet. Superfood alltså. Här hittar du information om näringsvärdet för gröna ärtor