Rulla din egen favorit
Det jag gillar med sommarrullar är att det är ganska enkelt att göra. Fräscht men ändå lite festligt. Du gör sommarrullarna med färska grönsaker och örter som du gillar, glasnudlar, samt något protein som räkor, lax (rå lax av Salma kvalitet) kyckling (inte rå…) men du kan köpa färdiggrillad om du vill. Eller så gör du rullarna helt vegetariska.
Servera med olika såser
Till sommarrullarna serverar du en eller flera såser. Jag använde räkor i mina rullar, och köpte faktiskt färdigskalade på burk. Till det valde jag två olika såser en med majonnäs och en med Sweet chili som bas. Men en sojabaserad sås är också väldigt gott, eller en jordnötssås till rullar med kyckling.
Det går ganska snabbt och är enkelt att göra
Det som tar lite tid är förberedelserna innan, och att fixa grönsakerna, sen går det snabbt. Och det enda som kan vara lite knepigt är själva rullningen och att få lagom stora och tajta rullar. Det kan kräva lite övning….
Välj som sagt grönsaker som du gillar och gärna med lite olika färg så blir det vackert också. Du kan ta groddar, rödbetor, avocado, varför inte lite frukt som mango…Och tänk på att det inte går åt så mycket fyllning, jag gjorde alldeles för mycket den här gången…. Rispapper hittar du i Asiathyllan i din mataffär. Det här använde jag den här gången till mina sommarrullar:
Mina Sommarrullar
- Morötter
- Purjolök
- Cashewnötter
- Sockerärtor
- Rädisor
- Räkor
- Mynta
- Koriander
- Glasnudlar
- Rispapper
Lime och chilimajonäs
- 1 dl majonäs
- 0,5 limefrukt rivet skal och pressad juice
- 1 msk sriacha
- 1 klyfta pressad vitlök
Lime Sweetchili sås
- 1 dl sweet chilisås
- 0,5 limefrukt rivet skal och pressad juice
- 1 msk fisksås
Gör så här:
- Gör såserna, bara att blanda ihop de olika ingredienserna
- Ansa och skala de grönsaker som behöver det och strimla dem sedan så fint du kan i tunna stavar.
- Skär räkor (om du vill), kyckling eller lax i mindre bitar
- Hacka örter och nötter om du vill ha med det
- Koka glasnudlarna enligt recept och skölj dem med kallt vatten
- Ta fram en skärbräda och en stor skål med kallt vatten. Koka upp vatten i vattenkokaren och håll i bunken så det blir ljummet.
- Du kan nu göra på två sätt med fyllningen. Antingen lägger du på lite av varje när du gör rullarna, eller så blandar du ihop all fyllning. Det brukar jag göra. Eftersom jag tycker att det är enklast.
- Doppa nu ett rispapper i taget i bunken med vatten. När det börjar mjukna tar du upp det och lägger på skärbrädan.
- Lägg på fyllningen i en lite avlång form en liten bit från en kant på rundeln (ta inte för mycket) börja rulla. Vik in sidorna och fortsätt rulla.
- Lägg rullarna på en tallrik med mellanrum emellan, annars fastnar de i varandra. Och lägg en fuktad kökshandduk över tills de är klara och det är dags att äta.
Såsrecepten kommer från Jenny Walldén.
Så här rullar du
Här är en film som jag spelat in tidigare som visar hur man rullar. Obs! jag tar lite för mycket fyllning i filmen…..
Lycka till med rullningen!