En supergod risotto med saffran och räkor, toppad med grönsaker och vinkokta musslor. Lyxigt och gott. Lättlagat även om det är lite pyssel och tar lite tid, men absolut värt det! Jag gjorde en jätteladdning som säkert hade räckt till 8 personer minst, hela min gryta blev full med gyllene risotto. Vill du göra mindre är det bara att halvera receptet. Saffransrisotto påminner lite om Paella men är mycket godare tycker jag.
Lyxig saffransrisotto med skaldjur
- 1 paket risottoris 1 kg (Paolo Robertos)
- 1 gul lök
- 2 chili
- 6 klyftor vitlök
- Olivolja och smör
- 2 pkt saffran
- Ev. lite Pepperoncino
Späd med
- 4 dl vitt vin
- 1 dl Hummerfond + 2 liter vatten
Tillsätt sist
- 2 burkar skalade räkor i lag (2×350 g) eller om du skalar frysta eller färska…
- 1 bit Parmesan ost
- 2 dl Grädde
Topping
- 1 nät musslor + 1 lök, vitt matlagningsvin eller liknande.
- 1 pkt fryst sparris
- 2 röda spetspapaprika
- 1 knippe salladslök
- 1 kruka persilja
Gör så här
Skrubba musslorna och släng de som eventuellt inte är stängda. Lägg dem i en kastrull, tillsammans med 1 lök i grova bitar och stjälkarna från persiljan. Håll över ett par dl vitt vin eller vitt matlagningsvin. (Jag hade en halv flaska prosecco som stått ett tag, så jag tog den, funkar med torr cider eller vatten också)
Blanda hummerfond och vatten och koka upp.
Hacka lök, vitlök och chili. Fräs tillsammans med saffran och ev. peperoncini (min är köpt på Capri) i mycket smör och olivolja. Tillsätt riset, rör runt och fräs lite till på lägre värme.
Häll över 4 dl vitt vin och låt det koka in. Späd sedan med den varma hummerfonden vartefter och rör hela tiden (behövs mer så koka upp lite vatten) Tills riset är al dente, ca 30 min brukar det ta. Det här är knepet med italiensk risotto, att späda lite i taget och låta vätskan koka in.
När riset är aldente, tillsätt finriven parmesan, grädde och räkor. Att tillsätta grädde är inte italiensk men gör risotton väldigt krämig och god. Jag gör det i princip alltid.
Hacka salladslök och spetsparika. Fräs tillsammans med sparrisen på hög värme i olivolja.
Koka musslorna med 1 lök, stjälkarna från persiljan och vitt vin el cider etc… tills de öppnar sig, tar bara några minuter.
Servera så här
Lägg upp risotto i djupa tallrikar och garnera med de stekta grönsakerna, vinkokta musslor och hackad persilja. Eller lägg upp alla risotto på ett stort fat och garnera med toppingen och ställ fram på bordet så alla kan ta själva. Gärna ett glas gott vitt vin till min goda saffransrisotto.