risottoRisotto…. hur gott? Laga en krämig risotto med bacon, lök, vitt vin och ost, och toppa den med snabbstekta grönsaker efter smak och säsong som t.ex. sparris, svamp och paprika. Du kan inte misslyckas!

Alltså, jag var ju helt säker på att jag skrivit om mitt risottorecept på bloggen för läääänge sedan. Men insåg idag att det inte finns här! Vilken miss… Det här är verkligen ett av familjens favoritrecept, alla gillar italiensk risotto. Basta!! Jag har hitintills inte träffat någon som inte tycker om den här rätten. Perfekt att bjuda på alltså. Lättlagat, gott och enkelt att laga till många. Vill du ha en vegetarisk variant så utesluter du bacon och använder grönsaksbuljong. Här kommer receptet.

Risotto italiano con asparagi, funghi e peperoni (italiensk risotto med sparris, svamp och paprika)

risotto

Risotto

  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 Chili eller chiliflakes
  • 1 paket tärnat bacon (kan uteslutas för veg variant)
  • svartpeppar
  • ca 1/2 – 2/3 paket Avorioris eller annat risottoris
  • 1 liter valfri buljong från tärning eller fond
  • Ca 1-2 dl vitt vin
  • Färskriven parmesan eller Grana padano efter smak (mycket)
  • En skvätt grädde ca 1/2 – 1 dl

risottoGrönsakstopping

Valfria grönsaker efter smak och säsong t.ex.

  • Färsk sparris + vitlök
  • Smörstekt svamp
  • Färsk (röd) paprika
  • Zuccini, aubergine
  • Sockerärtor

Gör så här

Förbered alla ingredienser innan du sätter igång ditt risottokok. Knepet med risotto är nämligen att röra hela tiden medan risotton kokar och då hinner du inte med att samtidigt stå och hacka grönsaker.

Koka upp ca 1 liter buljong från tärning eller fond, buljongen kan vara ganska svag. Risken är annars att risotton blir för salt. Både parmesanosten och baconet tillför sälta så salta inte extra förrän risotton är klar.

Skölj och skiva grönsakerna till toppingen. Lägg dem i en eller två stekpannor klara att stekas på. Riv parmesanosten.

risottoSkala och hacka lök och vitlök, fräs i en blandning av olivolja och smör tillsammans med bacon och valfri chili och peppar i en gryta. Häll i riset och fräs lite till utan att riset tar färg. Häll på vinet. Späd sedan med buljongen lite i taget och låt det koka in under ständig omrörning. Fortsätt så tills riset är kokt ”al dente” dvs. färdigkokt med tuggmotstånd. Blanda ner parmesan och grädde till en krämig risotto.risotto

Det här med grädden har jag hittat på själv och jag tycker att det är pricken över i och använder det alltid i risotto av den här typen. Men frågar du en italienare så är det inget de uppskattar.

risotto

Stek nu på grönsakerna snabbt och på hög värme, de ska absolut ha kvar sitt tuggmotstånd, bara bli varma och få lite stekyta. Använd olja att steka i.

risottoFördela Risotton i djupa tallrikar och lägg på toppingen. Garnera eventuellt med persilja. Gärna ett glas rött eller vitt vin till för att ytterligare förhöja njutningen.risotto

Vill du ha fler recept….

Du hittar alla Träning 40+ recept under kategorin ”Kitchen stories” eller snabblänken ”Recept” . Här finns både lite festligare mat att bjuda på och snabba hälsosamma luncher eller middagar. Bakat, smoothies, chiapudding, glass, rawfoodbollar mm.

Write A Comment

Close