Nu har rabarbern börjat sticka upp ur landet och det är dags att skörda en del av dem nu när de är som godast. Du får två av mina bästa recept med rå rabarber, en rabarbersyrup som du kan göra en supergod vårdrink med och min urgoda chiasylt med rabarber och hallon. Rå rabarber har en mycket friskare och godare smak än tillagad. Båda recepten går supersnabbt att göra i mixern och kräver minimal insats i köket.
Rabarbersyrup
- 200 gr rabarber
- 3 dl socker
- 1,5 dl vatten
Lägg rabarber socker och vatten i en mixer och kör tills det blir en finfördelad massa. Om du använder späd rabarber behöver den inte skalas innan, och blandningen blir då också rödare i färgen. Sila av vätskan genom en finmaskig sil och häll upp i en flaska. Förvara i kylskåp, blandningen håller sig ca 1 vecka. Använd i drinkar, smoothies, på glass mm.
Rabarbercocktail
- 1 glas
- 5 cl Gin eller Tequila
- 4 cl Rabarbersyrup
- 3 cl Färsk citronsaft
Blanda alla ingredienser i en shaker och skaka med is, häll upp i cocktailglas och garnera med citronzest. Lägg gärna glasen i frysen en liten stund innan du häller upp drinken så blir glasen kalla och vackert immiga och frostiga.
Chiasylt med rabarber
- 100 g späd skalad rabarber
- 50 g hallon (frysta)
- ½ dl råsocker
- 1 tsk vaniljsocker
- ½ dl vatten
- 2 msk chiafrön
Skär rabarbern i mindre bitar och lägg den i en mixer tillsammans med hallon, socker, vaniljsocker och vatten. Kör tills blandningen är finfördelad. Häll upp i en skål och blanda ner chiafröna. Ställ sylten i kylskåpet tills chiafröna svällt och sylten tjocknat, i ett par timmar eller över natten.
Turkisk yoghurt med chiasylt och granola
Smaskigt och nyttigt till frukost eller mellanmål. Varva turkisk yoghurt, chiasylt och granola i en skål eller ett glas.
Varför chiafrön?
Chiafrön har ett bra näringsvärde med högt protein och fiberinnehåll och innehåller dessutom mycket Omega 3 bl.a. Två teskedar chiafrön innehåller mer Omega-3 än en normalstor laxfilé. Omega-3 är viktigt för den hormonella balansen i kroppen och kan verka antiinflammatoriskt. Mina recept på chiapudding hittar du här chiapudding med choklad, chiapudding med kokos och blåbär
Rabarber
Rabarber är faktiskt en grönsak och inte en frukt. Den innehåller en hel del oxalsyra och bör därför ätas med måtta av mindre barn och personer med njurproblem. Det är främst bladen som har en hög halt av oxalsyra, de är giftiga och ska inte ätas. Men det krävs en ganska stor mängd blad för att det ska vara farligt. Att odla rabarber är superlätt, bara köp en liten planta och gräv ner. Den sköter sig själv och blir större för varje år. Skörda aldrig mer än 2/3 av plantan.