I september var jag och min man på Capri ett par dagar. En fullständigt magisk plats som du kommer att kunna läsa mer om i ett senare inlägg. Vi bodde på ett litet mysigt familjehotell i Anacapri där vi bl.a. blev serverade den här supergoda citronkakan till frukost.

lemon caprese

Citronkaka till frukost

Italienare äter inte ägg och gröt till frukost utan de dricker kaffe och äter kanske något sött till. Jag bad om receptet och fick det av den gulliga unga tjej som ansvarade för frukosten och bakade till oss gäster varje dag. Vilken lycka! Kakan är kompakt och saftig och smakar mycket av citron, den innehåller mandelmjöl och vit choklad och är alltså dessutom glutenfri. Jag har översatt receptet och provat mig fram med tillagningen, den blev väldigt bra.

lemon caprese lemon caprese

Lemon Caprese

  • 170 gr mandelmjöl (4 ½ dl)
  • 100 gr vit choklad (8 rutor Marabou 185 gr vit choklad)
  • Skal från 3 citroner
  • 100 gr rumstempererat smör
  • 80 g (4 st) rumstempererade äggulor
  • 175 gr (6 st) rumstempererade äggvitor
  • 150 gr florsocker (2 ½ dl)
  • 40 gr potatismjöl (1/2 dl)
  • 1 nypa salt
  • Eventuellt ett par droppar Citronessense eller lite Limoncello för att höja smaken ytterligare
  • Florsocker till garnering

lemon caprese

Gör så här:

Ta fram och mät upp smör och ägg så att de blir rumstempererade. Tvätta citronerna. Sätt ugnen på 180 grader. Smörj och bröa en form med löstagbar kant, jag använder flytande smör och en pensel. Riv skalet av citronerna (bara det yttersta gula) jag rev två av citronerna på den finaste sidan av rivjärnet och en på den lite grövre. Blanda mandelmjöl och potatismjöl i en skål. Hacka den vita chokladen i mindre bitar och smält i en skål i micron på låg värme. Blanda äggvitor och ½ dl florsocker och vispa till ett fast skum.

Blanda smör och 2 dl florsocker (resten av sockret) i en skål och vispa så det fördelar sig. Tillsätt äggulorna. Citronskalet, den vita chokladen, ev. ett par droppar citronessens eller lite limoncello, salt och mandelmjölsblandningen. Blanda ihop med en slickepott. Vänd försiktigt ner den vispade äggvitan. Håll smeten i den bröade formen. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 35 minuter. Kakan ska lossna från kanterna och om du provar med en sticka ska den vara torr.

Låt kakan svalna innan du lägger den på ett fat och pudrar florsocker över den. Använd gärna ett tårtpapper så får du ett fint mönster. Jag dekorerade också med några chokladägg eftersom det är påsk.

lemon caprese

lemon caprese

Äggtoddy till påsk

När du gör din Lemon Caprese  kommer du att få två äggulor ”över” och eftersom det är påsktider så använde jag dem till två glas äggtoddy. Och nej, om någon undrar….. äggtoddy är inte någon hälsomat utan bara väldigt gott! Så här gör du.

Äggtoddy 2 glas

  • 2 äggulor
  • 4 msk florsocker
  • 8 cl mörk rom
  • 1 dl kokande vatten

Gör så här:

Vispa äggulorna med florsockret med en elvisp i en liten skål tills det blir fluffigt och ljusgult och har ökat i volym. Blanda ner romen och häll blandningen i två glas. Häll på ½ dl kokande vatten i varje glas och rör runt.

Glad Påsk och ta hand om dig! önskar Lena/Träning 40+

Write A Comment

Close