Recept på två goda och värmande soppor, en Potatissoppa med thaikryddning av ingefära, chili och vitlök och en lite festligare fisksoppa som passar bra att bjuda på. Nu har jag experimenterat i köket igen och lagat middag av vad som fanns hemma. Resultatet blev en oväntat god soppa med thaismak. Det enda jag saknade var färsk koriander som hade varit perfekt att garnera med och förhöjt smaken ytterligare. Min soppa blev rejält stark men jag använde också massor av chiliflakes. Perfekt om du känner dig lite ruggig eller småförkyld.
Värmande Soppa – Thaistyle 6 port
- 1 lök
- 1 purjolök
- 7 medelstora potatisar
- 2 morötter
- 3 vitlöksklyftor
- en bit ingefära
- rejält med chiliflakes
Fräs ingredienserna ovan i smör. Tillsätt 1 liter vatten och 2 hönsbuljongtärningar. Koka tills grönsakerna mjuknat. Mixa soppan slät med en stavmixer eller kör allt i en blender. Tillsätt ca 3 dl matlagningsgrädde (kan uteslutas). Värm igen. Strö över knaperstekt bacon och färsk koriander vid serveringen.
Lyxig fisksoppa 6-8 port
Det här receptet ger en stor kastrull soppa full med fisk, musslor, saffran, tomat och vitt vin. Både gott och bra för kropp och själ. Hör här…. Musslor är superfood och innehåller mycket högvärdigt protein och järn, vilket är bra för både hälsan och återhämtningsförmågan. Musslor gör dig lite piggare eftersom de innehåller fettsyrorna DHA och EPA som är nödvändiga för att hjärnan ska fungera. Saffran sägs ha antiaging effekt, tomater är bra mot rynkor och cancer (se mitt tidigare blogginlägg), lax är fyllt med bra fetter och förstklassigt protein och fullt av magnesium, D-vitamin och Selen. Persilja ger ännu mer järn. Toppen eller hur! Här kommer mitt bästa recept.
Ingredienser – Gör så här:
- 1 gul lök
- 4 vitlöksklyftor
- 1/2 fänkål
- 2 morötter
- Smör och olivolja
- 1 pkt saffran
- Chiliflakes
- Salt, ev lite socker
- 1/2 dl tomatpuré
- 2 burkar krossade tomater
- 2-3 burkar vatten
- 2-3 dl grädde (kan uteslutas)
- 2-3 dl vitt vin
- 1/2 flaska fiskfond
- 1/2 flaska hummerfond
- 300-500 G lax
- 300-500 G torsk
- 1 nät blåmusslor
- 1 kruka persilja
Hacka alla grönskaker, skrubba musslorna och släng de som är öppna, skär fisken i tärningar.
Fräs grönsakerna i olivolja och smör, tillsätt saffran och chiliflakes efter smak, häll på det vita vinet, tillsätt tomatpure, tillsätt krossade tomater, vatten och fisk- och hummerfond, samt grädde. koka i ca 10 min.
Tilsätt fisken och koka 2-3 min, tillsätt musslorna och persilja och koka tills musslorna öppnat sig. Klart!
Servera med vitt vin, bröd och aioli. Godast är egengjord aioli men testa gärna min fuskvariant nedan.
Aioli min fuskvariant…
- färdig majonäs
- 1 äggula
- vitlök efter smak
- rivet citronskal
- olivolja
Blanda alla ingredienser utom oljan, tillsätt oljan lite i taget.
Årets hälsobloggare 2017
Jag är nominerad till ”Årets hälsobloggare” av Swedish Health Awards. Det är galet roligt och motiverande att ha chansen att ta hem detta fina pris och visa att vi 40+ är att räkna med! Gillar du TRÄNING 40+ klicka då på länken och rösta på mig. http://swedishhealthawards.se/kandidat/traning-40/ Så glad för din röst <3. Du kan rösta en gång om dagen t.o.m den 31 oktober!! Kram Lena