Fantastiska kex med körsbär och mandel, aprikos och pistach….
Har du testat frukt- och nötkex från The fine Cheese Co? De är supergoda! Vi köper dem ofta och och har på ostbrickan, de finns att köpa i vissa ostbutiker och mataffärer. Kexen är som sagt väldigt goda men också ganska dyra, de kostar ca 50 kr för en ask med inte särskilt många kex i. Mina favoriter är de med körsbär och mandlar och de med aprikos och pistach.
Nu kan du baka dem själv!
Jag har länge tänkt att jag skulle försöka baka liknande kex själv. Efter lite googlande hittade jag ett recept på engelska som jag översatt och modifierat lite grann. Du gör kexen i två steg. Först blandar du till degen och gräddar som en limpa. När den kallnat fryser du den, sen skivar du limpan i tunna skivor och gräddar igen. Du kan förbereda till steg två och ha limporna i frysen i upp till tre månader för att ta fram och göra nygräddade kex vid behov.
Buttermilk…..
I receptet jag utgick ifrån användes buttermilk som närmast kan beskrivas som kärnmjölk. Den har jag ersatt med mjölk som blandas med citronsaft och får stå en lite stund. Det som händer då är att mjölken skär sig lite och tjocknar en aning.
Grundrecept på hemmagjorda frukt- och nötkex
- 2 1/4 dl vetemjöl
- 2 1/4 dl grahamsmjöl
- 2 tsk bakpulver
- ½ tsk salt
- 4,5 dl mjölk med 2 msk citronsaft, blanda och låt stå 5-10 min.
- 4 msk mörkt muscowadorörsocker
- 4 msk flytande honung
- 1 dl pumpafrön och/eller solrosfrön
- 4 msk sesamfrön
- 4 msk linfrön
Olika frukt och nöt smaksättningar
- 2 rågade dl torkade körsbär, aprikoser eller tranbär (eller blandade frukter)
- 1 rågad dl hackade pistachnötter, hasselnötter, pekannötter (eller blandade nötter)
- 1 msk hackad färsk rosmarin om du vill
Gör så här:
- Värm ugnen till 175 grader och pensla en brödform med lite olivolja.
- Blanda mjölken med citronsaft i en bunke.
- I en stor bunke blandar du alla övriga ingredienser, Blanda först mjölet med bakpulvret och tillsätt sen salt, socker, honung, frön och valfri nöt och frukt kombo. Jag tog 1 dl körsbär och 1 dl ströaprikoser – som är färdighackade aprikoser, och pistachnötter till mina kex den här gången. Blanda och tillsätt sen mjölken med citron. Blanda till en smet och häll i brödformen.
- Baka i ugnen i 35-40 minuter eller tills limpan är gyllenbrun. Ta limpan ur formen och låt den kallna på galler.
Steg 2 – hemmagjorda frukt- och nötkex
Limpan är enklast att skiva när den har kallnat helt och hållet. Lägg den avsvalnade limpan i en plastpåse i frysen i flera timmar eller över natten. Linda in limpan i folie om du tänker frysa den en längre tid.
Värm ugnen till 150 grader, använd gärna varmluft om du har det.
Använd en brödkniv och skär limpan i så tunna skivor som möjligt. Lägg skivorna på en plåt med bakplåtspapper. Baka dem i ca 15 minuter, vänd dem och baka ca 15 minuter till eller tills de är krispiga och djupt gyllenbruna. Kanterna ska vara lite böjda och var inte orolig om mitten på kexen känns lite mjuk, de kommer att stelna helt när de svalnat. Du får prova dig fram lite, några av de kex jag gjorde blev för mjuka och några lite brända. Är de för mjuka kan de mögla och brända är inte gott. Förvara kexen i en fin lufttät burk eller servera genast!
50 större eller 100 mindre kex!
Det ska bli ungefär 100 kex enligt original receptet. Jag fick 58 ganska stora kex. Man kan dela dem på mitten också om man vill ha mindre kex. Det bästa är alltså att du kan ha limpan i frysen, skiva upp så många kex du vill ha och grädda dem. Och spara resten av limpan i frysen till en annan kväll. Njut med ost till en kopp thé eller ett glas vin.
Handla alla ingredienser hos Bodystore
Jag har handlat nästan alla ingredienser som nötter, frön och frukt mm till mina kex hos Bodystore (klicka på länkarna i receptet). Där har du alltid fri frakt och en garanterat bra kvalitet på livsmedel, ofta med rabatt.
Testa också mitt superenkla fröknäcke
Vill du ha fler kexvarianter eller baka något snabbt så testa mitt fröknäcke som är riktigt superenkelt att göra. Då har du två olika sortrers kex till ostbrickan som både är nyttiga och riktigt riktigt goda. Du bara rör ihop smeten och gräddar på en plåt för att sen bryta i bitar. Recept på Fröknäcke hittar du här.
Hemmagjord granola med nötter, frön och frukt
Får du frön, nötter och frukt över så gör du min paleo musli. Det är ett av de absoluta favoritrecepten här på bloggen och vi är många som älskar den här granolan. Enkel att göra och väldigt god och nyttigt, OCH mycket billigare än färdigköpt variant. Du hittar receptet här.