Gör din egen supergoda och nyttiga paleo granola
Här kommer mitt recept på hemmagjord granola som innehåller nötcrunch av fyra olika sorters nötter som rostas med lite honung i ugnen och sen blandas med kokosflakes och torkad frukt som jordgubbe, aprikos och äpple. Kryddade med vaniljpulver och kanel. Supergott!
Är det skillnad på nötter och nötter?
Jag gjorde en liten skafferirensning och använde en del av det som fanns och som började närma sig bästföredatum. Resultatet blev en supergod Granola, eller Paleo musli som den också kallas. Granolan innehåller alltså bara olika nötter , frön och frukt och inga spannmål. Du kan byta ut nötter, frön och frukter som du vill för att skapa din egen goda blandning. Jag köper mina nötter och frön, och torkade frukter från Bodystore. Det är ibland lite dyrare men kvaliten är högre och därmed är smaken bättre och nötterna innehåller mer näringsämnen, ett val jag tycker känns bra.
Varför Paleo Granola
Den här granolan är riktig, riktigt god och du äter den med naturell youghurt eller turkisk ypoghurt till frukost eller mellanmål. Den behöver en lite stund i ugnen, men är inte svår att göra. Bara att hacka, rosta och blana. Den är väldigt dryg och räcker ett tag, sen blir det ju både mycket billigare och godare att göra egen Paleo Granola än att köpa dyr färdigblandad.
Paleo granola med pecan nötter, äpple och kanel
- 1 1/2 dl pecannötter
- 1 1/2 dl mandel
- 1 dl cashewnötter
- 2 dl valnötter
- 2 dl hasselnötter
- 2-3 msk flytande honung
- 2 1/2 dl hackade torkade aprikoser, eller ströaprikoser
- 2 dl pumpafrön
- 1 påse rostade kokoschips 200 gr
- 1 påse frystorkade jordgubbar 50 gr
- 1 påse torkade äppeltärningar 125 gr
- 1 tsk vaniljpulver
- 4 tsk ceylon kanel
Gör så här:
Sätt ugnen på 100 grader, jag har varmlufts ugn så det var det jag använde men det fungerar lika bra med vanlig ugn. Ta fram en långpanna och lägg ett bakplåtspapper i botten på den. Hacka hasselnötter, mandel, cashewnötter, pecannötter och valnötter och lägg i långpannan. Jag hackade de olika nötsorterna lite olika grovt. Blanda och bred ut i formen. Ringla över flytande honung och sätt in plåten i mitten av ugnen. Baka nötterna i ca 30 minuter.
Hacka aprikoserna, eller använd ströaprikoser som är färdighackade. Jag använde osvavlade aprikoser som är brunsvarta i färgen. De är nyttigare men som sagt inte lika fina i färgen. Ta ut plåten och häll på pumpafrön och aprikoser. Blanda allt. Baka i ugnen ytterligare ca 1 timme.
Ta ut plåten och rör runt/hacka i blandningen, låt den svalna helt. Blanda nötblandningen med kokoschips, frystorkade jordgubbar som du enklast delar genom att tklippa dem i bitar, och äppeltärningarna . Tillsätt 1 tsk vaniljpulver och 4 tsk kanel, ta mer kanel om du vill ha en tydligare kanelsmak.
Lägg blandningen i fina burkar. Njut till frukost!
Handla på Bodystore
Alla ingredienser är köpta på Bodystore som är en hälsokostbutik på webben med ett stort och bra urval av massor av hälsosamma kvalitetsvaror. Det är billigt och enkelt att handla på Bodystore och du betalar ingen frakt . Oftast kommer varorna redan dagen efter du har beställt. Just nu 20% rabatt t.o.m. 29/9 ange kod: SEP20
Om rabatter och att handla från mina länkar
Bodystore är en av mina samarbetspartners och det innebär att om du handlar via mina länkar så går en liten del av ditt köp tillbaka till mig som provision. Då kan jag köpa produkter och göra recept eller recensera träningsredskap, hudvårdsprodukter etc. på bloggen. Det kostar inte något extra för dig, utan tvärtom så tipsar jag ofta om rabatter, och du bidrar till att jag kan driva TRÄNING 40+ helt gratis. Du kan fortfarande använda ditt konto hos Bodystore och samla poäng bara du börjar ditt köp från en länk från min blogg. Bra, eller hur! Under Livsmedel – torkad frukt, nötter och frön hittar du ingredienserna till Paleo granolan
Paleo granola med hallon, aprikos och kakaonibs
Här hittar du recept på min supergoda Granola eller Paleo musli med hallon, aprikos och knapriga kakaonibs. Det är grundreceptet till den granola som jag gjorde idg, och precis lika god. Spana in för inspiration till din egen blandning.
1 Comment
Ser gott ut!