Vad är Zink bra för?
Zink är ett livsnödvändigt mineral och har många viktiga funktioner i kroppen. Om du får i dig för lite zink syns det ofta på hudens och hårets kvalitet med problem som akne, hudsprickor, bölder, rosacea, eksem och psoriasis. Andra tecken är återkommande förkylningar och infektioner, ihållande träningsvärk, att magen krånglar och du har sämre smaksinne och aptit.
Zink ingår i en mängd processer i kroppen och är viktigt för bland annat;
Insulinproduktion, sårläkning, stärka bindväv, brosk och ben, fungera som virusdödare, bidra till en frisk hud, balansera kopparnivåer och östrogennivåer, producera progesteron och testosteron, förhindra upptag av tungmetaller. Zink påverkar omsättningen av proteiner, kolhydrater, fett, nukleinsyror och vissa vitaminer som till exempel vitamin A. Zink behövs för ett bra fungerande immunsystem.
Behöver jag ta tillskott av Zink?
Zink är den mineral som vi svenskar lider störst brist på enligt t.ex. Kurera. Livsmedelsverket hävdar tvärtemot att risken för zinkbrist i Sverige är låg. Så vad är då sant? Jag tror att Livsmedelsverket behöver bli lite mer ”up to date”. Det känns som de kört ”copy paste” på en del info sedan -60 talet. Jag tror alltså att ett tillskott av zink är något som ganska många, särskilt kvinnor, mår bra av.
Brist eller boost…
Sen måste vi hålla isär det här med en riktig (långvarig och allvarlig) brist på ett mineral och en bra hälsoeffekt vi kan få av att öka intaget av ett mineral eller vitamin under en period för att uppnå en önskad effekt. T.ex boosta immunförsvaret. De extrema uttalade bristerna med beteendestörningar och andra allvarliga symptom pga av mineralbrist är få. Det här handlar istället om att må så bra som möjligt.
Vilka symptom kan zinkbrist ge?
Brist hos vuxna kan ge nedsatt immunförsvar, hudförändringar, sämre sårläkning, och sämre smaksinne och aptit. Skört hår och sköra naglar.
Är du ofta förkyld?
zinkbrist är mycket vanligt när det rör sig om långdragna luftvägsinfektioner och förkylningar som orsakas av virus. Så är du ofta förkyld är det läge att prova ett zinktillskott. Testa också min Ingefärsshot som boostar immunförsvaret lite extra.
Är du Vegetarian eller glutenintolerant?
Om du är du glutenintolerant eller vegan, vegetarian då är det troligt att du behöver extra tillskott av zink. Zink är nämligen ett av de ämnen som tarmen har svårast för att absorbera vilket försämras ytterligare om du är gluten. Fullkornsprodukter, nötter och böner innehåller en hel del fytinsyra vilken hämmar upptaget av zink. Animaliskt protein bidrar till ett högre zinkupptag.
Zink botar förkylning det är nu vetenskapligt bevisat!
Flera vetenskapliga studier visar att Zink är den hittills mest lovande behandlingen mot förkylning på såväl kort som lång sikt. Man fann att zinktillskott som tas vid första tecken på förkylning gör förkylningen både kortare och mildare.
Hur mycket zink ska jag ta?
Den rekommenderade dosen är 7 milligram zink per dag för kvinnor. Men många (t.ex. jag) tar mer än så i kosttillskott. Vid första förkylningssymptom och när du är förkyld samt vid hudbesväroch för att stärka immunförsvaret rekommenderar jag ett intag om 25-50 mg zink. Vill du testa att boosta progesteronet med zinktillskott behövs också en rejäl dos.
Kan man ta för mycket?
Zink i sig är inte giftigt. En övre gräns på 25 milligram per dag anses som helt riskfritt. En dos på 50 mg per dag har inte heller associerats med några negativa effekter. Vid intag på flera hundra milligram kan problem från mag- och tarmkanalen uppstå och omsättningen av andra spårelement påverkas, främst koppar (vilket fö inte behöver vara negativt – läs mer nedan.).
Vilket kosttillskott ska jag välja?
Jag använder kosttillskott från Great Earth som har utvecklat ett system för optimalt upptag av mineraler i mag-tarm kanalen. Det kallas Portaminsystemet, och består av lättlösliga och lättupptagliga mineralformer som är bundna till aminosyror som hjälper till att transportera mineralerna in i cellerna. På det sättet kan kroppen lättare ta upp mineralerna. Greath Earth har funnits i 30 år och har högkvalitativa schyssta och bra produkter. Dessutom är de vänföretag till SOS barnbyar. Det känns bra tycker jag.
Du kan köpa Super Zinc 25 mg som kostar 77 kr det är tabletter (100 st) som även innehåller gurkmeja. Eller Super Zinc 25 mg i kapslar som kostar 58 kr (60 st) på Bodystore. Det finns också en variant med 100 st Super Zinc tabletter på 15 mg som kostar 59 kr som också innehåller gurkmeja.
Vilka livsmedel innehåller zink?
Vill du få i dig ditt zink genom maten så leder Ostron ligan över zinkrika livsmedel. Men det är ju inget man äter varje dag precis. Eller? De här ostronen åt jag på en Champagnemässa för något år sedan. Serverade med vinegrette med lök var de en delikatess.
Övriga källor är frön, nötter, groddar, quorn och nötkött, musslor, vetekli och kakao. Ost och mjölkprodukter är också en källa till zink. Upptaget av zink ökar om det intas tillsammans med animaliskt protein.
Och tänk på att även om fullkornsprodukter, nötter och böner är en källa till zink så innehåller de också en hel del fytinsyra vilken hämmar upptaget.
De här kosttillskotten äter jag
Det varierar med årstid och hur jag mår vilka kosttillskott och hur stora doser jag äter. Just nu äter jag Omega 3, Collagen, MSM, Magnesium och Zink. Jag har precis fördubblat dosen av zink och äter nu 50 mg, eftersom jag har känningar av förkylning och klimakteriet.
Zink och Östrogendominans
Progesteron och östrogen produceras i äggstockarna. Det finns ett samband mellan zinknivåerna i kroppen och progesteron, och mellan kopparnivåerna och östrogen. I Sverige är det väldigt vanligt med östrogendominans. Vi kvinnor behöver ha ca 300 gånger mer progesteron än östrogen men ofta har vi mer östrogen än progesteron i kroppen, så kallad östrogendominans.
Obalans mellan Zink och koppar
Om man har höga kopparnivåer kan det ge besvär som PMS, depression, akne, lång och kraftig menstruation, vätskeansamling, svamp. Du kan testa att balansera upp en ev. obalans med zinktillskott.
Varför ska jag äta kosttillskott?
Maten idag är mindre näringsrik. En stor del av den mat som finns tillgänglig i dagens livsmedelsbutiker kommer från större industrilantbruk. Växtförädling, urlakning av matjorden, tidig skörd och långa transportsträckor har bidragit till att samma livsmedel idag ofta är långt ifrån så näringsrikt som det har varit historiskt sett. Resultatet av det är att det är svårare att nå upp till de rekommenderade vitamin- och mineralintagen. Eftersom grundproblemet ligger i att råvarorna blivit sämre, även de som vanligen betraktas som nyttiga, gäller detta i stor utsträckning även personer som försöker leva hälsosamt. Läs mer på https://www.greatearth.se/kosttillskott