Tidigt 80- tal ringde och berättade att groddning är hett igen. För vem trodde att jag skulle grodda igen, inte jag…. Men, men, här är jag. Och det är ju faktiskt ganska kul att grodda. Enkel odling i miniformat liksom.
Superfärska grönsaker!
Groddning är enkelt och billigt, men framförallt – du får superfärska egenodlade skott som är fullproppade med nyttigheter. Det är det som gör att groddning är hett igen, i en tid där våra jordar blir mer och mer utarmade och vår mat innehåller färre och färre vitaminer, mineraler och näringsämnen vill vi gärna odla eget.
Groddning á la70-talet
Groddning var som sagt hett på -70 och -80 talet. Man groddade alfalfa och mungbönor i någon större glasburk som man satte fast gasbinda med en gummisnodd över öppningen på. Alfalfa och mungbönor är fortfarande de mest lättgroddade fröna och rekommenderas varmt att starta med. Men det har även dykt upp betydligt mer spännande saker att grodda.
Använd proffsburk
En burk med gasbinda och gummisnodd funkar såklart men det är enklare och proffsigare att använda en burk avsedd för groddning som den här från Biosnacky köpt på Bodystore, den kostar bara 59 kr och är värd vartenda öre. Den har ett ”ställ” så burken lutar lagom mycket. Perfekt för det mindre hushållet där man groddar en sort i taget.
Proffsburk i tre plan
Vill du slå på stort finns en häftigt variant i tre plan där du kan grodda tre olika sorters groddar samtidigt. Också från Biosnacky, 269 kr på Bodystore.
Så här fixar du dina egna groddar
- Du behöver 2-3 msk frön för groddning
- Skölj fröna i kallt vatten och blötlägg dem sen i burken i ca 6 timmar eller över natten.
- Häll av vattnet och skölj fröna. Ställ burken så vattnet kan rinna av. Fröna ska vara fuktiga men är de för blöta kan de mögla.
- Skölj sedan fröna lite då och då, minst 3 ggr per dag.
Efter ca 4 – 5 dagar är groddarna klara!
Nu kan du njuta av dina egenodlade goda, färska och supernyttiga grönsaker. Hur lång tid det tar varierar för olika sorter men räkna med ca 3-5 dagar.
Ekologisk Groddmix
Jag använde Sonnentors ekologiska groddmix från Bodystore som innehåller en blandning av bruna linser, gula senapsfrön och bockhornsklöverfrön. Förpackningen kostar bara 26 kr och är på 120 gr. Den kommer att räcka hur länge som helst..
Ca 2 msk frön räcker….
Det känns väldigt lite med bara 2 msk frön i burken, men de växer…. Jag lovar. Se på bilderna – den första är efter 3 dagar och den andra efter 4 dagar. 2 msk ger faktiskt en full burk. Groddarna håller sig i ett par dagar i kylskåpet. Jag ställde in hela burken. Men vill du påbörja en ny groddning så lägger du såklart över groddarna i en annan burk/förpackning och startar upp en ny groddning. På så sätt har du hela tiden färska groddar att mumsa på.
Hur äter man groddar
Groddarna från groddmixen blir ganska starka och kryddiga (senapsfröet) och är perfekta att äta på en macka eller i en sallad, precis som alla groddsorter. Du kan också ha dem i t.ex. spring rolls, som garnering, mixade i en smoothie eller i en wok, toppa en soppa med lite groddar, eller bara snabbstekt dem i olivolja med vitlök.
Billigt och egenodlat Raw food
Nu när jag är igång ska jag testa att grodda alfalfa, mungbönor, chiafrön, rödbetsgroddar och broccoligroddar. Hemodlat Superfood det blir helt enkelt inte bättre än så.
Groddar är väldigt näringsrika
Groddar är proppade med massor av vitaminer, mineraler – typ alla vi behöver, fibrer, fettsyror, antioxidanter mm. De små groddarna är sprängfyllda med nyttigheter i koncentrerade mängder.
Alfalfagroddar mot klimakteriebesvär?
Något jag fastnade för när jag läste om näringsvärdet i groddar är att de innehåller Fytoöstrogener som i forskning visat sig kunna lindrar klimakteriebesvär. Alfalfagroddar är en av de mest betydande kostkällorna för fytoöstrogener. Fytoöstrogener skyddar också mot cancer, speciellt cancerformer som bröstcancer och prostatacancer. Kan ju vara värt att testa….
Här är en bra sida där du kan läsa mer om olika groddar och vad de innehåller http://www.grogarden.se/
Lycka till med din groddning!
2 Comments
Vilket inspirerande inlägg! Vi försöker odla så mycket som möjligt själv. Groddar är ju helt perfekt när det inte växer något utomhus.
Eller hur 🙌🏻 enkelt, billigt, gott och supernyttigt.