Har du ätit Gino? Frukt och bär gratinerade med vit choklad. Det här är en riktig sommarfavorit som jag kommer att göra med massor av olika frukt- och bärkombinationer hela sommaren, så enkelt och så gott. I helgen träffade vi goda vänner över en drink och lite god mat. Supermysigt. Jag älskar de här fina sommarkvällarna när man kan sitta på verandan och prata, umgås, äta och dricka gott.
Och ja, jag dricker vin och drinkar och äter både godis och pizza. Men inte alltid och inte i jättemängder. Jag tycker att livet är till för att njutas och att må så bra man kan och vara den bästa, snyggaste och starkaste versionen av sig själv. För mig betyder det god mat och dryck i lagom mängder, träning i lagom mängd som för det mesta är rolig, och att vara glad, nöjd och tillfreds med mig själv och mina val i livet.
Våra vänner Cecilia och Erik har det spännande företaget Lionmind Agency tillsammans, där de erbjuder föreläsningar, mental träning online, kurser & äventyr, grupputveckling, coaching och handledning. Spana gärna in deras nya fina webb.
Nu till recepten
Jag bjöd på välkomstdrinken Turquise Frozen Margarita, därefter skaldjursbuffé med krabba, rökta räkor, vinkokta musslor, toast Skagen, såser och vitlöksbröd och bubbel i glasen. Till efterrätt Gino, som är frukt gratinerad med vit choklad och serveras med glass.
Jag har aldrig tidigare lagat den klassiska efterrätten Gino, men nu var det dags. Supergott!!! och så enkel att göra. Det här är absolut en ny favorit. I originalreceptet använder man banan, kiwi och jordgubbar. Men du kan använda alla möjliga bär och frukter i olika kombinationer i din Gino som nektariner, blåbär, röda och svarta vinbär, melon, päron, hallon, apelsin, körsbär….. osv. Jag tog banan, kiwi, jordgubbar, ananas, kokos och mynta.
Tropisk Gino 4 pers
- 2 bananer
- 2 kiwi
- 1 ananas
- 1 ask jordgubbar
- Kokosflakes ca 1 dl (Rene Voltaire)
- 200 G vit choklad (Marabou)
- Lite grädde
- Mynta
- 1 pkt Vaniljglass (GB gammaldags vanilj)
Sätt ugnen på 225 grader och grill. Skala och dela frukten i bitar, lägg den i en ugnsfast form, jag tog en pajform. Riv chokladen och lägg på frukten, lägg på kokosflakes och ringla över lite grädde. In i ugnen ett par minuter, frukten ska bli lite varm, chokladen ska smälta och rätten ska få lite färg. Garnera med myntablad. Servera med vaniljglass. To die for!
Turquise Frozen Margarita
- 2 glas/personer
- 6 cl blå tequila
- 6 cl cointreau
- 6 cl pressad citron
- 1 rågad tesked florsocker
- krossad is
Gör så här: Gnid kanten på glasen med citron och doppa i salt så att glasen får en saltkant runt om, lägg glasen i frysen. Lägg spritflaskorna i frysen, pressa juicen ställ även den i frysen eller kylen. Blanda ingredienserna med mycket krossad is i en shaker, skaka och häll upp i de kylda glasen. Jag har en blå variant av tequila som jag köpt på en finlandsbåt för länge sen, men du kan även använda vanlig tequila och droppa i lite blå karamellfärg, eller tillsätta lite Blå curacao för den rätta turkosa färgen.
Skaldjursbuffé 4 pers
- Toastskagen 8 snittar
- 2 krabbor, delade i halvor
- Rökta räkor ca 500 gr
- 1 nät musslor
- Vitlökssås
- Sweatchilimajjo
- Hovmästarsås (färdig)
- Vitlöksbröd köpt eller hembakat
Vitlökssås
- 1 dl majonnäs
- 1 dl créme fraiche
- 1-2 vitlöksklyftor
- Flytande Honung
- Grovmald Svartpeppar
Sweatchilimajjo
- Färdig majonnäs
- 1 äggula
- Sweatchilisås
- 1 vitlöksklyfta
- Olivolja
- Blanda allt utom olivoljan i en skål. Tillsätt olivolja lite i taget till önskad konsistens.
Vitvinskokta Blåmusslor
- 1 nät blåmusslor
- 1 gul lök
- 1 kruka Persilja
- Vitvin
- Olivolja eller smör
Skrubba musslorna och ta bort eventuellt skägg, släng musslor som är öppna eller trasiga. Hacka löken och fräs den och stjälkarna från persiljan i en stor kastrull, slå på vinet och koka upp. Det ska vara så mycket vin att det i princip täcker musslorna. Tillsätt musslorna när det kokar och lägg på ett lock. Klart när musslorna öppnat sig. Lägg musslorna i en skål med spad, hacka persiljan och strö över.
Toast Skagen
- 1 burk lyxräkor (färdigskalade)
- majonnäs och creme fraiche, dill, dijonsenap, lite hackad schalottenlök,
- 8 skivor formfranska
- smör att steka i
- Sallad, citron, dill och rom att garnera med.
Grovhacka räkorna och lägg i en skål, tillsätt lite finhackad lök, hackad dill, en klick dijonsenap och lika mycket av creme fraiche och majonnäs. Det ska bli lagom kladdigt för att lägga på brödet. Dela brödet i trekanter och stek dem i smör, lägg brödbitarna på ett stort fat. Lägg på ett salladsblad på varje snitt. Fördela räkröran på snittarna och garnera med citron, dillvippa och rom.
Fler Bufférecept
Buffé med lite olika rätter är enkelt att fixa när manvill bjuda många gäster eller om de kommer vid lite olika tider. I inlägget Fräsch Buffémat hittar du recept och tips.
Eftersom jag fått frågan, min rosa klänning är från Sisters Point och köpt hos min kompis Maria på Silly Milly i Nora, där har jag också köpt det fina marockanska poslinet jag velat ha så länge.